Työteliäät kädet -dokumenttielokuva

Millaista oli sotienjälkeinen eteläpohjalaisten maatilojen arkinen työ? Aika, jolloin konevoima, sähkö ja juokseva vesi vasta alkoivat tavoittaa suomalaisia maatiloja. Aika, jolloin elettiin ikiaikaisen, joskin voimakkaan muutoksen kourissa olleen, perinteisen lihasvoimaan perustuneen maatalouskulttuurin viime hetkiä.

Työteliäät kädet -dokumenttielokuvassa 80–100-vuotiaat eteläpohjalaiset kertovat työntäyteisistä nuoruusvuosistaan. Se kerää yhteen hevosvetoisella maaseudulla eläneen viimeisen sukupolven ajatuksia, tunteita ja tarinoita aikakauden työtavoista niin kodin piirissä kuin pelloilla, metsissä ja järvilläkin.

Tuokiokuvat nykyajan Etelä-Pohjanmaan maaseudulla tehtävistä maa- ja metsätaloustöistä luovat mielenkiintoista kontrastia tarinoille sekä arkistokuville ja herättävät ajattelemaan kuinka paljon onkaan muuttunut vain yhden ihmiselämän aikana – kuinka yksinkertainen ja pienimuotoinen lihasvoimaan perustunut työ on korvautunut tehokkaalla konetyöllä.

Elokuvan tuottaa Evijärvellä toimiva Finepics Oy ja sen ohjaa Jussi Försti. Elokuva on saanut rahoitusta Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastosta ja se kuvataan kevään ja kesän 2024 aikana.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jussi Försti
Kuvaus: Severi Peura, Jussi Försti
Äänitys: Lauri Marjamaa
Musiikin sävellys ja tuotanto: Markus Karppinen, Matias Karppinen
Äänisuunnittelu: Lauri Marjamaa, Markus Karppinen, Matias Karppinen
Tuottajat: Jussi Försti, Rosa Lukkarinen

Hae mukaan!

Sinä 80–100-vuotias eteläpohjalainen

Tule muistelemaan “hevosvetoisen maaseudun” arkea dokumenttielokuvaamme!

Puhuuko läheisesi tai puhutko itse mielelläsi siitä, kuinka erilaista elämä oli ennen vanhaan?
Onko läheiselläsi tai sinulla kokemusta maatilan töistä ennen maatalouden koneellistumista?

Etsimme pirteitä, 1920–1930-luvuilla ja 1940-luvun alussa syntyneitä eteläpohjalaisia muistelemaan maatilojen arkea sotienjälkeisenä hevosvetoisena aikana. Valitut tarinat pääsevät Työteliäät kädet -dokumenttielokuvaan, joka kertoo entisajan ja tämän päivän eteläpohjalaisen maataloustyön arjesta.

Kiinnostavia ovat kaikenlaiset muistot arkisista maataloustöistä niin kodin piirissä kuin pelloilla, metsissä ja järvilläkin. Haastatteluista ei makseta erillistä korvausta, mutta tarjoamme herkkukorin haastateltaviksi valittaville. Tule rohkeasti mukaan!

Lisätietoa ja ilmoittautumiset puhelimitse tai sähköpostilla:

Jussi Försti
044 991 9158
haku@finepics.fi