Palvelumme museoille ja kulttuuriperintöalan toimijoille

Tarjoamme erilaisia audiovisuaalisia palveluita kaikenkokoisille museoille ja kulttuuriperintöalan toimijoille

Palveluitamme ovat mm.

  • Dokumentaariset videot ja videosarjat
  • Aikamatkat (audio ja video)
  • Kulttuuriperintökohteiden esittely- ja mainosvideot sekä mainoskuvat
  • Elävän kulttuuriperinnön tallennus- ja esittelyvideot
  • Brändäys ja visuaaliset ilmeet
  • Näyttelymateriaalit sekä muut markkinointiviestinnän palvelut
  • Valokuvien digitointi
  • Sosiaalisen median sisällöt
  • Nykydokumentointi

Asiakkaitamme ovat valtakunnalliset vastuumuseot, maakuntamuseot, paikalliset kotiseutumuseot sekä kulttuuriperintöalan yhdistykset.

Tutustu referensseihin alempaa.

Ota yhteyttä

Jussi Försti
044 991 9158
info@finepics.fi

Yrittäjä Jussi Förstillä on osaamista myös perinteisiin puukäsityötaitoihin liittyen. Voit tutustua näihin toteutuksiin sivun alaosasta.

Finepics Oy on luotettava kumppani

Olemme luotettava kumppani ja suoritamme työmme aina sovitusti.

Seinäjoen museoiden vs. museotoimenjohtaja Riku Hämälainen luonnehtii työtämme seuraavasti: ”Finepics Oy toteutti Seinäjoen museoiden Tulevaisuuden kulttuuriperintöä -hankkeeseen brändistrategiaa ja viestintästrategiaa sekä videotuotantoa vuonna 2023.

Finepics Oy toteutti kaikki hankkeeseen tilatut tuotteet ajallaan ja erinomaisella ammattitaidolla. Hanke sai strategiatyöhön hyvän lisän yhteistyön myötä. Videotuotanto on toteutettu hyvin, sekä sisällöllisesti että visuaalisesti suurella ammattitaidolla.

Yhteistyö Seinäjoen museoiden ja Finepics Oy:n kanssa sujui hyvin. Suosittelen mielelläni myös muille yhteistyötä Finepics Oy:n kanssa.”

Referenssit

LAKEUDEN PERINTÖ

2023 - Lyhytdokumenttien sarja ja brändi-ilme

Tuotimme Seinäjoen museoille viisi lyhytdokumenttia eteläpohjalaisesta kulttuuriperinnöstä sekä ”Lakeuden perintö” -brändi-ilmeen.

Lakeuden perintö -lyhytdokumentti avaa kulttuuriperinnön käsitteistöä eteläpohjalaisesta viitekehyksestä käsin. Video esittelee muun muassa Etelä-Pohjanmaan tunnetuimpia symboleita: lakeuden avaraa kansallismaisemaa ja sen syntyä sekä pohjalaistaloja. Näiden lisäksi videolla kerrotaan muun muassa arkeologisesta kulttuuriperinnöstä, Etelä-Pohjanmaan monipuolisesta kulttuurimaisemasta, viime vuosikymmenten aikaisesta kulttuurimaiseman muutoksesta sekä elävästä kulttuuriperinnöstä, joka siirtyy arjessa ja juhlissa sekä tietoisena että tiedostamattomana kulttuuriperintönä sukupolvilta toisille.

Kolmiosaisessa Pohjalaistalojen kunnostajat -videosarjassa kolme eri vaiheessa olevaa pohjalaistalojen kunnostajaa kertoo talojensa kunnostusprojektista ja siitä mitä kulttuuriperintö heille merkitsee. Videosarjassa nuoruuden into, niin sanottujen ruuhkavuosien haasteellisuus ja valmiin kunnostusprojektin jälkeinen arki piirtyy mielenkiintoisena kokonaisuutena.

Uskomusperinteet ja kulttuuriperintö -videolla puolestaan syvennytään entisaikojen uskomuksiin ja siihen missä määrin ne edelleen näkyvät arjessamme. Videolla kuullaan muun muassa 1960-luvulla äänitettyjä kertomuksia entisaikojen eteläpohjalaisista tietäjistä. Videolla, samoin kuin Lakeuden perintö -videollakin, nähdään myös merkittävää kulttuuriperintöä, Kurikkalaislähtöisen kansantieteen kerääjän Samuli Paulaharjun ottamia valokuvia Etelä-Pohjanmaalta ja muualta Suomesta 1910–1930 -luvuilta.

Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus ja editointi
Jussi Försti

Äänen jälkityöt
Lauri Marjamaa

Musiikki
Matias Karppinen

Asiakaskommentti

”Finepics Oy toteutti Seinäjoen museoiden Tulevaisuuden kulttuuriperintöä -hankkeeseen brändistrategiaa ja viestintästrategiaa sekä videotuotantoa vuonna 2023.

Finepics Oy toteutti kaikki hankkeeseen tilatut tuotteet ajallaan ja erinomaisella ammattitaidolla. Hanke sai strategiatyöhön hyvän lisän yhteistyön myötä. Videotuotanto on toteutettu hyvin, sekä sisällöllisesti että visuaalisesti suurella ammattitaidolla.

Yhteistyö Seinäjoen museoiden ja Finepics Oy:n kanssa sujui hyvin. Suosittelen mielelläni myös muille yhteistyötä Finepics Oy:n kanssa.”

Seinäjoella 20.10.2023
Riku Hämäläinen
FT, dosentti
vs. museotoimenjohtaja

VÄINÖN JALANJÄLJISSÄ -SARJA

2023 - Kolmiosainen videosarja

Kolmiosaisessa Väinön jalanjäljissä -videosarjassa tutustutaan siihen, kuinka talonpoikaisesineitä on aikoinaan valmistettu käsityönä. Videosarja on rahoitettu Museoviraston avustuksella.

Osa 1: Puusukset käsityönä

Puisia suksia on tehty Suomessa jo kivikaudella. Väinöntalon vanhimmat sukset on ajoitettu vuosille 660-770. Suksijäljitelmän inspiraationa on toiminut Väinö Tuomaalan isoisän veljen sukset sekä Jokikylän Varispurolta löytynyt, Kansallismuseon kokoelmissa oleva ja rautakautiseksi epäilty suksi (KM 17072). Jäljitelmä on tehty koivusta ja se on tervattu, siteet ovat nahkaa.

Osa 2: Puulusikka käsityönä

Jaksossa valmistettava leveäpesäinen ja sulkavavartinen lusikka on peräisin Lehtimäen Rannankylältä. Jäljitelmä on tehty luonnonväärästä koivusta, joka on tuoreena veistetty karkeasti muotoonsa ja saanut sen jälkeen kuivua noin kaksi viikkoa pyyhkeeseen käärittynä. Viimeistely on tehty puukolla ja kovelilla. Ruskea pinta on saatu aikaan uunissa kuumentamalla ja rypsiöljyllä sivelemällä. Jaksossa tutustutaan myös Väinöntalo – Järviseudun museon perustajaan Väinö Tuomaalaan ja piipahdetaanpa jaksossa myös ruispellolla ja riihessä!

Osa 3: Puuhöylä käsityönä

Ennen teollisesti valmistettuja työkaluja olivat työkalujen rungot usein puuta. Jaksossa valmistettavan höyläjäljitelmän inspiraationa toimii Kortesjärveltä Väinöntalolle päätynyt kuperapohjainen höylä. Koivusta valmistettu ja pellavaöljyllä käsitelty jäljitelmä on hieman alkuperäistä kookkaampi, jotta suoran pinnan höyläys onnistuu paremmin. Kahva on liitetty runkoon lohenpyrstö- ja tappiliitoksella.

Kesto 13-20 min

Väinöntalon YouTube-kanava on yksi Suomen suosituimmista ja katsotuimmista museokanavista! Lähde: https://www.theseus.fi/handle/10024/820284, Liite 3.

Käsikirjoitus ja ohjaus
Jussi Försti

Kuvaus
Severi Peura

Äänen jälkityöt
Lauri Marjamaa

Asiakaskommentti

”Finepics Oy tuotti Evijärven kunnalle / Väinöntalon museolle Väinön jalanjäljissä -hankkeen. Olimme erittäin tyytyväisiä hankkeen toteuttamiseen, yhteistyön sujuvuuteen ja etenkin lopputulokseen.

Yhteistyö Finepics Oy:n kanssa oli sujuvaa, toiminta hyvin ammattitaitoista ja luotettavaa. Voin lämpimästi suositella Finpics Oy:tä vastaavanlaisten hankkeiden toteuttajaksi.

Erityisesti olimme tyytyväisiä heidän paneutumiseensa aiheeseen. Pienen kunnan edustajana olen erittäin tyytyväinen myös hankkeessa avattuun Väinöntalon museon YouTube -kanavaan. Kanavalla on 1330 tilaajaa, mikä ylittää reilusti esimerkiksi Kansallismuseon 1140 ja Kiasman alle 1000 tilaajamäärät. 0 € markkinointibudjetilla tulos on erittäin hyvä ja kertoo ammattitaitoisen markkinoinnin lisäksi erityisesti ammattitaitoisesta ja mielenkiintoisesta sisällön tuottamisesta.”

1.10.2023
Päivi Lappinen
sivistystoimenjohtaja
Evijärven kunta / Väinöntalon museo

EVIJÄRVEN URHEILIJAT - SATA VUOTTA EVIJÄRVELÄISTÄ URHEILUA

2022 - Historiadokumentti

”Evijärven Urheilijat – sata vuotta evijärveläistä urheilua” -dokumentti piirtää kuvan urheiluseuran satavuotiaasta historiasta sekä tuo näkymiä evijärveläiseen urheiluun myös ajalta ennen seuran perustamista.

Dokumentti valaisee hiihtäjinä tunnettujen evijärveläisten saavutuksia niin hiihdon, yleisurheilun, palloilulajien, suunnistuksen, voimailun kuin soudunkin osalta.

Evijärven Urheilijoiden historia on saatavilla myös kesällä 2022 julkaistuna kirjana, jonka ovat kirjoittaneet Jussi Försti ja Matti Försti.

Kesto
29 min

Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus ja editointi
Jussi Försti

Äänen jälkikäsittely
Lauri Marjamaa

AIKAMATKA KILLINKOSKELLE

2019 - Kuunnelma

Toteutimme Killinkosken Wanhan tehtaan historiasta kertovan tarinallisen kuunnelman, joka seuraa tehtaan perustajaa P. G. Holmia ja hänen seuraajiaan vuosikymmenten ajan.

Tarinaa voi seurata tehtaalla tablettien avulla. Tarina on myös kuunneltavissa osoitteessa https://www.visitkillinkoski.fi/aikamatka

Kesto
30 min

Käsikirjoitus ja ohjaus
Jussi Försti

Ääninäyttelijät:
Mika Tervakangas, Riitta Ylipiha, Jussi Försti

Jussi on käsikirjoittanut, ohjannut, tuottanut, leikannut sekä osittain kuvannut seuraavia dokumentteja osana Väinöntalo eläväksi Leader-hanketta.

Väinöntalon YouTube-kanava on yksi Suomen suosituimmista ja katsotuimmista museokanavista!
Lähde: https://www.theseus.fi/handle/10024/820284, Liite 3

PELLOLTA LANGAKSI

2021 - Lyhytdokumentti

Pellava (Linum usitatissimum) on yksi ihmiskunnan vanhimpia kulttuuri- ja kuitukasveja. Elokuvassa seurataan kuinka keväällä maahan kylvetyistä pellavansiemenestä kehrätään lopulta pellavalankaa monien eri työvaiheiden jälkeen. Elokuvassa tutuksi tulevat niin pellavan kylväminen, kitkentä, nyhtäminen, rohkiminen, liotus, loukutus, lihtaus, häkilöinti kuin kehrääminenkin.

Elokuva on tuotettu osana Väinöntalo eläväksi -hanketta ja se on rahoitettu Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Tuen on jakanut Leader-ryhmä Aisapari. http://www.aisapari.net.

Väinöntalo – Järviseudun museo on Etelä-Pohjanmaalla Evijärvellä sijaitseva, kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan kokoama museo, joka esittelee järviseutulaisen talonpojan elämää, sen arkea ja juhlaa, entisajan kädentaitoja, uskomuksia sekä pyynti- ja tapakulttuuria. Museoalueella on 19 rakennusta ja kokoelmissa noin 20 000 esinettä.

 

Kesto
9 min

Ohjaus
Jussi Försti

Käsikirjoitus
Jussi Försti

Rooleissa
Sirje Turpeinen, Heidi Försti

JÄRVISEUDUN ENSIMMÄISET TALONPOJAT

2020 - Lyhytdokumentti

Järviseudun erämailla on asuttu jo mesoliittisella kivikaudella noin 7000 vuotta sitten. Kiinteä, nykyaikaan jatkunut talonpoikaisasutus alkoi vakiintua alueelle keskiajalla tai viimeistään 1500-luvun alussa, kun järvien rannoille asettui kyröläisiä, satakuntalaisia ja hämäläisiä talonpoikia sekä Pohjanmaan rannikolle 1200- ja 1300-luvuilla muuttaneita ruotsalaisia uudisasukkaita. Elokuvassa käydään lävitse Järviseudun (Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Soini, Vimpeli sekä Järviseudusta irtautunut entinen Kortesjärvi) esihistoria jääkauden jälkeisestä ajasta 1500-luvulle. Dramatisoitu juontajavetoinen dokumenttielokuva.

Elokuva on tuotettu osana Väinöntalo eläväksi -hanketta ja se on rahoitettu Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Tuen on jakanut Leader-ryhmä Aisapari. http://www.aisapari.net.

Väinöntalo – Järviseudun museo on Etelä-Pohjanmaalla Evijärvellä sijaitseva, kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan kokoama museo, joka esittelee järviseutulaisen talonpojan elämää, sen arkea ja juhlaa, entisajan kädentaitoja, uskomuksia sekä pyynti- ja tapakulttuuria. Museoalueella on 19 rakennusta ja kokoelmissa noin 20 000 esinettä.

 

Kesto
21 min

Ohjaus
Jussi Försti

Käsikirjoitus
Jussi Försti

KÄTEVÄT TALONPOJAT - AUROJEN HISTORIA SUOMESSA

2021 - Reality-tyylinen lyhytdokumentti

Maanviljelyn tehokkuus tehokkuus tiivistyy sen keskeisimpään työvälineeseen – auraan. Moni pitää hevosvetoista rauta-auraa perinteisenä auramallina, mutta todellisuudessa se on vasta 1800-luvun keksintö. Ennen teollista vallankumousta auran merkittävä raaka-aine oli puu. Reality-tyylisessä ohjelmassa tutustutaan auran historiaan, valmistetaan keskiajalla Suomessa käyttöön tullut ja Järviseudunkin ensimmäisillä pelloilla käytössä ollut kehäaura ja verrataan sen tehokkuutta Fiskarsin rauta-auraan. Reality-tyylinen seurantadokumentti.

Elokuva on tuotettu osana Väinöntalo eläväksi -hanketta ja se on rahoitettu Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Tuen on jakanut Leader-ryhmä Aisapari. http://www.aisapari.net.

Väinöntalo – Järviseudun museo on Etelä-Pohjanmaalla Evijärvellä sijaitseva, kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan kokoama museo, joka esittelee järviseutulaisen talonpojan elämää, sen arkea ja juhlaa, entisajan kädentaitoja, uskomuksia sekä pyynti- ja tapakulttuuria. Museoalueella on 19 rakennusta ja kokoelmissa noin 20 000 esinettä.

 

Kesto
22 min

Ohjaus
Jussi Försti

Käsikirjoitus
Jussi Försti

Rooleissa
Jussi Försti, Mikko Uusimäki, Jarmo Korkeaniemi

ISOISIEN SAVOTAT

2021 - Poeettinen lyhytdokumentti

”Isoisien savotat” on poeettinen dokumenttielokuva perinteisestä suomalaisesta metsätyöstä, jota tehtiin vielä 1950-luvun alussa lihasvoimin. Elokuvan keskiössä on isoisän ja pikkutytön lämminhenkinen keskustelu, jossa isoisä palaa muisteluissaan nuoruutensa metsäsavotoille kertoen kirvein, pokasahoin ja justeerein tehdystä metsätyöstä lapsenlapselleen. Tarinaa kuvittaa kahden isoisän savotta suomalaisessa metsässä.

Elokuva on tuotettu osana Väinöntalo eläväksi -hanketta ja se on rahoitettu Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Tuen on jakanut Leader-ryhmä Aisapari. http://www.aisapari.net.

Väinöntalo – Järviseudun museo on Etelä-Pohjanmaalla Evijärvellä sijaitseva, kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan kokoama museo, joka esittelee järviseutulaisen talonpojan elämää, sen arkea ja juhlaa, entisajan kädentaitoja, uskomuksia sekä pyynti- ja tapakulttuuria. Museoalueella on 19 rakennusta ja kokoelmissa noin 20 000 esinettä.

 

Kesto
6 min

Ohjaus
Jussi Försti

Käsikirjoitus
Jussi Försti

Rooleissa:
Reijo Kivijärvi, Martti Hautamäki, Jarmo Korkeaniemi

Ääninäyttelijät:
Moona Lammi, Veikko Mannermaa